Dit was de halve finale 2016

Terwijl ons team voor de laatste keer de dag bespreekt, druppelen de eerste deelnemers binnen in Kunstplaza Schurer in Warenhuis Vanderveen in Assen. Ontwerpen worden uitgepakt, presentaties worden voorbereidt en de eerste contacten worden gelegd.

 

Het is zaterdag 17 september 2016. Na zo’n anderhalf jaar werken, vol tegenslagen en overwinningen, gaat de eerste editie van de Noord Design Award van start. Met een halve finale waarin 17 deelnemers uit Friesland, Groningen en Drenthe samenkomen, wordt het de jury meteen moeilijk gemaakt. Ons vermoeden wordt eindelijk bevestigd: wat is er veel talent in Noord-Nederland.

 

De Noord Design Award legt de focus op ontwikkeling en ondernemerschap. De deelnemers beginnen daarom met een pittige feedbackronde. Een voor een presenteren de jonge ontwerpers hun werk, hun schetsen, hun idee en hun ontwikkeling. De deelnemers krijgen niet alleen bijzonder prettige feedback van elkaar, maar hebben ook allen een professional in hun midden. Bob Verheijden, Rob Stolte, Gerard de Hoop en Mark van der Woning delen vandaag hun kijk op vormgeving en gaan in gesprek met de deelnemers over de verschillende ontwerpen die vandaag een plekje in Warenhuis Vanderveen krijgen.

 

DSC_4903

Nadat deelnemers en juryleden elkaar feedback hebben gegeven via de bekende ‘sticky note’-methode is het tijd voor een welverdiende pauze. In plaats van een stapje terug te doen, beginnen de deelnemers enthousiast met elkaar te praten en te discussiëren over vormgeving. Verschillende onderwerpen passeren de revue: Hoeveel mag ik vragen voor een ontwerp? Wanneer is een product compleet? En wanneer ben ik vormgever? Onder het genot van een hapje en een drankje netwerken onze 17 eerste deelnemers er op los. De sfeer is zo goed dat we zelfs de volgende opmerking voorbij horen komen: “Vandaag voelt helemaal niet als een wedstrijd! Eerder als een gezellige meeting onder jonge vormgevers.”

 

Uiteraard heerst er wel enige teleurstelling onder de deelnemers die aan het einde van de dag net de finale niet gehaald hebben. Gelukkig kunnen we uiteindelijk iedereen tevreden naar huis sturen met een map vol bruikbare feedback en nieuwe ideeën. Aanstaande dinsdag (27 september 2016) krijgen alle deelnemers nogmaals de kans om aan hun producten te werken tijdens de masterclass van Mark van der Woning in Leeuwarden (je kunt je nog aanmelden!). De finalisten zien we zaterdag 8 oktober terug. Dan zal een van de ontwerpers door onze jury gekozen worden als winnaar.

 

Jury in beraad (v.l.n.r.) Bob Verheijden, Rob Stolte, Mark van der Woning, Gerard de Hoop

Jury in beraad
(v.l.n.r.) Bob Verheijden, Rob Stolte, Mark van der Woning, Gerard de Hoop

 

Wat betreft ondernemerschap, dinsdag 4 oktober 2016 organiseren wij een masterclass van Frank Paats. In deze masterclass leer je hoe je als ontwerper ondernemend kunt zijn. Hoe maak je een sterk verhaal rondom je product? Hoe spreek je de juiste doelgroep aan? Hoe bereik je bedrijven die jouw product in productie brengen en hoe vergroot je je netwerk?

 

Benieuwd naar meer beeldmateriaal van de halve finale? Klik dan even hier.

 

Beeld: Jelle de Grootmenu