Bob Verheijden: “Het gaat mij vooral om het proces”

Bob Verheijden kent als hoofd van Academie Minerva in Groningen de designwereld als geen ander. Nu kruipt hij voor Noord Design Award in de rol van juryvoorzitter. Wat kunnen we van Verheijden verwachten?

 

Door Karlijn Noordhof

 

Wat voor werk doe je?

Ik ben het hoofd van de afdeling Design aan Academie Minerva in Groningen. Maar naast deze fulltime baan ben ik ook nog steeds ontwerper en werkte ik onder andere bij Verheyden Studio’s en vdvdv ontwerpers.

 

Waarom heb je er voor gekozen om een samenwerking met Noord Design Award aan te gaan?

Ik ken de mensen die het hebben georganiseerd goed. Bovendien vind ik het een mooi initiatief dat er een wedstrijd voor en door jonge ontwerpers is georganiseerd in plaats van dat een groot bedrijf of instantie het heeft bedacht.

 

Wat is jouw taak bij Noord Design Award?

Ik ben juryvoorzitter bij Noord Design Award. Dat betekent niet dat ik mij daadwerkelijk bezig houd met het beoordelen van de ontwerpen. Als juryvoorzitter moet ik juist objectief blijven. Ik ga vooral observeren en ik zorg ervoor dat de wedstrijd goed verloopt.

 

Wanneer is een ontwerp voor jou compleet?

Het mooie aan Noord Design Award is, is dat deze wedstrijd vooral draait om het proces en het idee achter een ontwerp. Een ontwerp hoeft daarom nog niet helemaal compleet te zijn. Er kan nog aan gesleuteld worden. Wel vind ik het heel belangrijk dat het product een duidelijk verhaal heeft. Want wat wil je als maker vertellen? En welk thema of problematiek zit er in verwerkt?

 

Wat wil je de jonge ontwerpers uit het noorden meegeven?

Wees echt overtuigd van je eigen idee en het verhaal erachter. Maar wees ook kritisch tegenover je eigen ontwerp. Vraag je vooral goed af of jouw ontwerp wel een daadwerkelijke meerwaarde heeft.menu