Finalisten vertellen: dit ga ik doen als ik de Noord Design Award win

In aanloop tot de finale stelden wij onze finalisten enkele vragen. Wat gaan onze deelnemers namelijk doen als ze straks €750,- winnen? En met welk ontwerp doen ze mee? Lees snel verder als je benieuwd bent naar het antwoord op deze vragen!

Kun je kort wat vertellen over het ontwerp waarmee je meedoet?

 

Marc: Ik doe mee met de Biosphere. Een mini plantenkas waarin het watervocht wat de plant ‘uitademt’ opgevangen wordt en kan (her)gebruikt worden voor menselijke consumptie.

 

DSC_5000

 

Mathijs: Ik doe mee met mijn kinderdeskje. Dit is een kindermeubel waarbij een desk met zitje zijn verwerkt in één object.
Bij het ontwerpen van het meubel gaf ik mijzelf de regel dat het meubel uit één plaat moest bestaan. Het meubel is opgebouwd uit gelamineerde lagen fineer die in een mal en contramal in hun vorm zijn geperst. De plaat die ontstaan is uit de lagen fineer wordt gesplitst waardoor er een lager gedeelte ontstaat waar het kind op kan zitten en een hoger gedeelte dat dient als blad.

 

DSC_5050

 

Ydwine: De Verbeterde Mens is een online platform dat, op een speelse manier, collectief onderzoek doet naar het belastende gedrag van de mens op deze aardbol: de mens vervuilt; neemt ontzettend veel ruimte in; en is vanuit eigen belang volop bezig met het herpositioneren, herontwerpen en letterlijk herprogrammeren van de bestaande natuur. De gevolgen zijn immens. Stel, dat we de rollen eens zouden kunnen omdraaien! Deze keer niet alleen in het belang van onszelf, maar met juist als doel ‘het creëren van een weer gezonde relatie tussen mens en natuur’. Dat is wat ik doe met dit project.

 

DSC_4854

 

Denise: Ik doe mee met een lamp in de vorm van een spin. Het idee erachter is dat ik mezelf confronteer met mijn arachnafobie (angst voor spinnen, red.) door de spin te abstraheren en in mijn leefomgeving te plaatsen. Al kan dit natuurlijk ook voor andere mensen gelden.

 

DSC_4944

Kun je nu kort wat vertellen over jezelf als ontwerper?

 

Marc: Ik ben begonnen op Academie Minerva. Deze opleiding heb ik in juni van dit jaar afgerond. In de afgelopen vier jaar heb ik ontdekt dat ik een conceptueel ontwerper ben. Ik observeer de wereld om mij heen en haal veel inspiratie uit de natuur, onze maatschappij en het sociaal gedrag van de mens. Ik wil mensen meenemen in mijn belevingswereld en laten nadenken over wie wij zijn en wat we doen.

 

Mathijs: Tijdens mijn vorige studies als Meubelmaker en Interieurbouwer kwam ik er achter dat ik meer wilde dan alleen het maken van een interieur of meubel. Ik had zelf ook veel ideeën, was altijd aan het schetsen en voerde mijn ontwerpen ook uit. Ik heb toen de keuze gemaakt om hier iets mee te gaan doen en ben de opleiding Ruimtelijk Vormgeving te gaan volgen aan Academie Minerva. Mijn stijl zou ik omschrijven als: helder en eenvoudig qua vorm, technisch, puur in materiaalgebruik en degelijk. Ik haal mijn inspiratie vaak uit alledaagse dingen in mijn omgeving. Daarnaast heb ik veel interesse in techniek waar ik inspiratie uit kan halen.

 

Ydwine: Afgelopen zomer heb ik mijn Bachelor of Arts behaald aan Academie Minerva te Groningen. Al van jongs af aan teken, schilder en fotograaf ik en door mijn opleiding heb ik dit kunnen aanvullen met animeren, film maken en grafisch ontwerpen. Binnen mijn ontwerpen, besteed ik veel aandacht aan onderzoek en neem ik de tijd om te experimenteren met verschillende materialen. Ik werk het liefst vanuit een analoge basis of met veel analoge technieken waarbij ik vervolgens graag verschillende disciplines aan elkaar koppel. Alles moet namelijk kloppen, van concept tot de uitwerking. Inspiratie haal ik letterlijk overal vandaan. Uit de reizen die ik maak, de films ik kijk, de mensen die ik ontmoet en daarnaast probeer ik mij bewust te zijn van wat er zich in de kunstwereld allemaal afspeelt. Ook ben ik dol op video-essays die veel inzicht geven in het vaak onbekende verhaal dat achter divers werk schuil gaat. Ontzettend interessant en vaak heel inspirerend.

 

Denise: Via mijn studie ben ik begonnen als ontwerper. Ik studeer Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op de NHL in Leeuwarden, ondertussen zit ik in het 3e jaar. Ik zou mijn stijl als persoonlijk en chaotisch omschrijven, dat is ook wel wat mijn ontwerpen kenmerkt denk ik. Omdat mijn ontwerpen meestal wel persoonlijk zijn haal ik inspiratie uit dingen waar ik op dat moment veel mee in mijn hoofd zit, dit kan vanalles zijn, maatschappelijke problemen of problemen waar ik zelf steeds tegen aan loop.

 

Vind je het belangrijk om als ontwerper ook ondernemer te zijn?

 

Marc: Ik denk dat dat heel erg afhangt van wat iemand uit het ontwerperschap wil halen. Als ondernemer heb je de kans je eigen producten de wereld in te krijgen en dat proces heb je volledig in eigen hand. Ik ben zelf pas sinds kort aan het ontdekken of het ondernemerschap voor mij weggelegd is. De eerste stappen ben ik nu aan het zetten door veel contacten te leggen en vooral oren en ogen open houden voor kansen waar je op in kunt haken.

 

DSC_4903

Mathijs: Ik ben op dit moment nog een beetje zoekende naar wat ik precies wil, maar volgens mij is het het belangrijkste dat ik op een gegeven moment het werk kan doen waar ik erg veel van houd. Of ik hiervoor ondernemer wil zijn of niet, weet ik nog niet en vind ik ook minder belangrijk.

 

Ydwine: Dit is zeker heel belangrijk. Je kan nog zo goed zijn, maar zonder het juiste ondernemerschap en goede zelfpromotie zal je niet ver komen, zeker als freelancer. Alles draait ten slotte ook om de juiste contacten en het is dus belangrijk om deze contacten goed te onderhouden. Sinds het begin van 2016 sta ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik houd mijn werk en alle recente ontwikkelingen bij via social media zodat iedereen goed op de hoogte kan blijven van wat ik doe. Uiteraard heb ik een eigen portfolio-website. Deze ondergaat op het moment een grote make–over, maar zal zeer snel weer helemaal up to date zijn.

 

Denise: Een beetje, ik ben daar nog niet heel bewust mee bezig omdat ik me eerst volledig wil richten op mijn studie, maar daarna ben ik wel van plan in de toekomst een ondernemende rol aan te nemen.

 

Hoe zie jij je toekomst als ontwerper voor je? Heb je al concrete plannen voor de toekomst?

 

Marc: Als ontwerper wil ik mij meer gaan begeven op de grens tussen kunst en design. In de toekomst wil ik een master gaan volgen om mijn eigen ontwerpfilosofie verder te ontwikkelen en zo mijn plek in de ontwerp-wereld te vinden.

 

Mathijs: Ik heb nog geen concrete plannen voor de toekomst maar hoop ooit een eigen werkplaatsje aan huis te hebben waar ik zelf meubels kan ontwerpen en maken. Dat is wel echt een droom.

 

DSC_4879

 

Ydwine: Het lijkt mij heel tof om als graphic designer aan de slag te gaan voor (internationale) films waarbij je je bezig houdt met het maken van onder andere ‘Graphic props’ en ‘Graphic set pieces’. Ofwel: alles wat in een film of serie te zien is. Graphic design waar acteurs interactie mee hebben; design dat het publiek door het verhaal heen leidt. Een echte droom hierbij is om ooit mee te werken aan een film van Wes Anderson. Wes Anderson creëert echt totaal eigen werelden waarin graphic design een enorm belangrijke rol speelt. Alles moet kloppen en in combinatie met de bijzondere camerabewegingen, de aparte dialogen en het kleurgebruik levert dit de unieke Anderson stijl op. Iets wat ik heel inspirerend vind.

 

Denise: Nee, ik zie wel waar ik beland.

 

Wat ga je doen als je de Noord Design Award 2016 wint?

 

Marc: Uiteraard eerst een feestborrel. Ik wil verder met mijn ingezonden ontwerp. Ik zie er kansen voor en wil dat onder de aandacht brengen bij mensen door het ten toon te stellen bij evenementen.

 

Mathijs: Dan ga ik investeren in gereedschap of een Mac voor tekenprogramma’s.

 

DSC_4924

Ydwine: Ontzettend blij zijn natuurlijk! Dit zou een enorme eer zijn. Vervolgens zal ik er alles aan blijven doen om De Verbeterde Mens tot een echt succesvol project te maken waarbij ik veel nieuwe partijen en mensen kan betrekken. Door de Noord Design Award zie ik veel nieuwe mogelijkheden en kansen voor dit jonge project.

 

Denise: Blij zijn, feestje vieren, en daarna het geld gebruiken om te investeren in nieuwe projecten.

 

Last but not least: blijf jij als ontwerper in het noorden wonen? Waarom wel of niet?

 

Marc: Ja, de noord-nederlandse omgeving bevalt mij erg goed en blijft me inspireren. Daarnaast begin ik langzaamerhand hier contacten op te bouwen wat ik als platform kan gebruiken om mijn ontwerpcarriere op gang te krijgen.

 

Mathijs: Of ik altijd in het noorden blijf wonen weet ik nog niet, ik zit nooit echt heel vast aan een plek. Maar ik heb het hier nu prima en zolang dat het geval is zie ik geen reden om weg te gaan uit het noorden.

 

Ydwine: Ik ben een echte reiziger die altijd op zoek is naar nieuwe avonturen en uitdagingen. Ik denk dat het in ons vak ook heel belangrijk is dat je hier open voor staat. Maar thuiskomen zal ik altijd in het noorden blijven doen. Met het juiste doorzettingsvermogen geloof ik tenslotte wel echt in succes. Of dit nu vanuit het noorden is of ergens anders.

 

Denise: Ja dat ben ik wel van plan, ik woon nu wel in Leeuwarden vanwege mijn studie maar ik ben van plan daarna weer terug te verhuizen naar Groningen waar ik ook vandaan kom.menu