Gerard de Hoop: “Wees niet bang om fouten te maken”

Hij maakte ontwerpen voor onder andere Gelderland en Odesi. Nu jureert Gerard de Hoop de deelnemers van Noord Design Award. Wat wil de Groningse productontwerper aan hen meegeven?

 

door Karlijn Noordhof

 

Kan je kort wat vertellen over je werk?

Ik ontwerp meubels, gebruiksvoorwerpen, interieurs en architectonische bouwwerken. Veel ontwerpen bedenk ik zelf, anderen zijn uit een opdracht ontstaan.

 

Waarom heb je er voor gekozen een samenwerking met Noord Design Award aan te gaan?

Ik vind het een sympathiek initiatief om jonge ontwerpers uit het noorden een kans te geven om hun ideeën onder de aandacht te brengen. Bovendien vind ik het erg leuk om met anderen over ontwerpen te praten, vooral als zij er een passie voor hebben. Hopelijk word ik verrast door de gepresenteerde ontwerpen en kan ik iets van mijn ervaring en kennis als ontwerper aan hen meegeven.

 

Wat zou je hen dan willen leren?

Wees niet bang om tijdens het ontwerpproces fouten te maken. Uit deze ‘fouten’ kunnen juist hele interessante ideeën ontstaan. Naast dat je je heel goed moet afvragen wat de meerwaarde van je ontwerp is, moet je ook weten wat je met het ontwerp wilt doen. Is het iets eenmaligs of wil je er echt een product van maken? En hoe zou je het dan op de markt willen brengen?

 

Waar ga je op letten tijdens het jureren? 

Ik ga vooral letten op originaliteit, het materiaalgebruik, de vormgeving en de meerwaarde van het product. Bovendien vind ik het proces en het verhaal erachter belangrijk. Ook ga ik letten op de presentatie. Vaak schiet dit er bij in en wordt er een concept gepresenteerd dat nog alle kanten op kan gaan.

 

Wanneer is een ontwerp voor jou compleet?

Als het ontwerp voor iedereen helder is of dat het zelfs iets bij anderen losmaakt. Dat lijkt mij het belangrijkste aan een goed product.menu