Mark van der Woning: ‘Ik let vooral op de waarde van een product’

Mark van der Woning is industrieel ontwerper en heeft onder andere gewerkt voor bedrijven als Philips en Batavus. Tegenwoordig focust hij zich vooral op zijn eigen projecten én zit hij in september aan de jurytafel van Noord Design Award.

 

Door Anna Hofstra

 

Kun je ons kort wat vertellen over de projecten waar je op dit moment mee bezig bent?

“Ik wil al heel lang heel graag zelf producten op de markt brengen. Dit moeten producten worden met een duurzaam karakter, spullen waar je echt iets aan hebt. Er is tegenwoordig zoveel te koop, vaak heb je dingen helemaal niet nodig of gooi je ze veel te snel weer weg. Het ontwerp moet uiteraard nog steeds verrassend en oorspronkelijk zijn, maar ik wil ook graag dat mensen er langere tijd iets aan hebben.

 

Waarom heb je er voor gekozen een samenwerking met Noord Design Award aan te gaan?

“Ik was vooral erg vereerd dat jullie mij kozen als jurylid. Daarnaast vind ik het vooral gewoon erg leuk om met jonge ontwerpers te kunnen werken. Ik heb al vaker gastlessen verzorgd en zal ook voor Noord Design Award een workshop verzorgen (hoe deze workshop er uit zal gaan zien, volgt later, red.).”

 

Wanneer is voor jou een ontwerp compleet?

“Oei, dat vind ik lastig. Voor mij gaat het altijd om een combinatie van dingen. Vooral het verhaal achter een ontwerp moet voor mij kloppen. Het moet technisch slim in elkaar zitten, mooi zijn en een zekere eenvoud uitstralen. Een product moet voor mij ook commercieel zijn. Je stopt er vaak veel energie in, dus is het prettig als het ook wat oplevert. Als ik een product ontwerp dat voor kort gebruik geschikt is, gebruik ik liever geen of weinig belastende materialen, maar als de levensduur van het product wordt verlengd, kan ik hier wel met een andere bril naar kijken.”

 

Is dit ook waar je tijdens het jureren op zal gaan letten?

“Ja. Ik zal vooral gaan letten op de waarde van een ontwerp. Wat voeg je toe? Is je ontwerp zinvol, vernieuwend, etc.?”

 

Wat wil je jonge ontwerpers in Noord-Nederland meegeven?

“Kijk naar de (toegevoegde) waarde van wat je maakt. Wees bewust van wat je maakt en wat je hiermee bijdraagt aan de maatschappij.”menu