ALLIESE HOEKSTRA

Een lamp in een biomorfe vorm was de drijfveer achter het begin van dit project. Geïnspireerd door de natuur ben ik op zoek gegaan naar een manier om mijn verhaal te vertellen in dit object.

De mooie natuur in Friesland, waar ik woon en opgegroeid ben, heb ik altijd prachtig gevonden. Met verbazing staar ik altijd naar buiten, als ik in de bus zit en op weg ben naar school. Mijn busroute wijkt namelijk steeds meer af door de bouw van de nieuwe Centrale As, die dwars door noord Friesland wordt aangelegd.

 

Door deze nieuwe wegen gaat er ontzettend veel natuur verloren, kostbare natuur die veel beesten nodig hebben om te overleven. Mijn gekozen zwaan vorm is voor mij een representatie van schoonheid, de schoonheid van de natuur, de natuur die wij met zijn allen op deze manier ontzettend laten uitsterven.

 

De dinosauriërs kennen wij door hun uitsterven tegewoordig alleen nog maar in hun skelet vorm.
Deze skelet vorm is terug te vinden in mijn zwaan lamp, als basis van de constructie. De lamp is zoveel mogelijk gemaakt van afval materiaal, om het recyclen van gebruikte materialen te stimuleren (voor een begin van een betere wereld!). Het zink waarvan het lichaam van de zwaan gemaakt is, is geknipt uit overgebleven stukken dakgoten, afkomstig van een lokaal installatiebedrijf. Het hout van de vleugels is gezaagd uit stukken gevonden afvalhout.

 

De roestvrij stalen veren van de zwaan kunnen door de uitklapbare vleugels om de zwaan heen worden gevouwen, zodat het licht tegem wordt gehouden en de gloeiende lamp-eieren als het ware worden beschermd door de vleugels. Doordat de vleugels omhoog kunnen, wordt ook de agressieve kant van de zwaan herkenbaar, zoals alleen een zwaan dat kan bij het beschermen van zijn jongen.
Daarnaast staan de gloeiende eieren in het lege skelet voor een nieuwe hoop. Een nieuw leven dat geboren wordt, een leven dat wij als mensheid in de handen hebben en waar wij voor zullen moeten zorgen.

 

Het beeld van het eindproduct is gefotografeerd op een plek waar momenteel gebouwd wordt aan de nieuwe Centrale As. Op de bewerkte weilanden is geen gras meer over, en de zwaan kijkt hopeloos voor zich uit over de vlakte waar zich nog wat water bevind, terwijl de motorvoertuigen op de achtergrond al over die nieuwe autoweg razen.

PROCES

menu