MARC PAULUSMA

Water nemen we aan als vanzelfsprekend. Dit is ook niet zo gek. Het is het meest voorkomende element in het universum en heeft zich op aarde verzameld om bij precies de juiste temperatuur in vloeibare staat te blijven. We zijn onlosmakkelijk verbonden met water. Elk organisme heeft water nodig om te overleven en dat geldt ook voor ons.

 

Zoet water, het water waar wij gebruik van maken, is echter steeds moeilijker te krijgen. Water raakt vervuilt, het wordt gebruikt voor doeleinden waar het niet voor nodig is zoals auto’s wassen, de immense westerse agricultuur verbruikt enorme hoeveelheden water en door middel van broeikasgassen smelt het poolwater, waar het grootste reservoir van zoet water zich in bevindt.

De Biosphere is een planten kas wat het vocht wat uitgeademd wordt door de plant opvangt voor menselijke consumptie, hiermee wekt het bewustzijn over de watercyclus en onze afhankelijkheid van water. Met de Biosphere gaat de gebruiker een symbiotische relatie aan met zijn plant. De mens verzamelt (sloot)water wat hijzelf niet kan drinken voor de plant. De plant gebruikt het water voor fotosynthese, maar scheidt tot 99,5% van het water weer uit via de bladeren. Dit condenseert aan de binnenkant van de kas en glijdt naar beneden in en reservoirtje waar het getapt kan worden door de mens voor eigen consumptie.

In de nieuwste versie wil ik een muntplant integreren om ervoor te zorgen dat er muntthee gezet kan worden met de bladeren en het water van de plant.

Tijdens het proces heb ik de focus gelegd op de uitbreiding van de theorie achter de Biosphere en de wijze waarop ik het project onder de aandacht breng bij mijn publiek. Ik zie een tafel-model voor me wat bij mensen op de keukentafel kan staan voor dagelijks gebruik. Daarnaast kan er ook een versie gemaakt worden voor een concept store of pop-up bar, waarbij meerdere units als een muur aan elkaar hangen.

 

Het doel van het project is om mensen bewust te maken van de cyclus die het water door maakt en de afhankelijkheid die wij ervan hebben. Dit gebeurt door een object te tonen wat de techniek laat zien, maar ook meteen functies suggereert voor de toekomst.

SCHETSEN

menu