Rob Stolte: ‘Een ontwerp hoeft niet perfect te zijn’

Rob Stolte van grafisch ontwerpbureau Autobahn is een van de juryleden van Noord Design Award. Volgens hem hoeft een ontwerp zeker niet perfect te zijn, maar waar gaat hij als jurylid dan wel precies op letten?

 

Door Paula Heeger

 

Waarom ben je gaan samenwerken met Noord Design Award?
“Elke (mede-oprichter Noord Design Award, red.) is een oud-stagiair van ons bedrijf. We vonden Noord Design Award meteen een goed idee toen ze dit aan ons voorlegde, daarom hebben we ook direct met haar meegedacht. Het idee van Noord Design Award sprak mij wel aan, het is leuk voor de community in het noorden van het land. Bovendien hebben we eerder stagiaires gehad van bijvoorbeeld Academie Minerva in Groningen, en dat beviel heel goed. Ik ben daarom ook benieuwd wat de kwaliteit is van de ingezonden werken.”

 

Waar ga je op letten als jurylid?
“Ik let er vooral op of de achterliggende boodschap goed wordt overgebracht, en of dat op een creatieve manier wordt gedaan. De communicatieve waarde is erg belangrijk. Daarnaast let ik ook op esthetiek en natuurlijk het gehele concept.”

 

Wanneer is een ontwerp voor jou compleet?
“Dat is een moeilijke vraag. Voor mij hoeft een ontwerp niet perfect te zijn, niet alles hoeft te kloppen. Het is juist goed als het een beetje schuurt of een open einde heeft. Het belangrijkste is dat de boodschap goed overkomt en dat het ontwerp een mix van verschillende lagen heeft, emoties oproept.”

 

Wat wil je meegeven aan jonge ontwerpers?
“Bedenk goed voor wie je je werk maakt. Meestal ben je in dienst van een bedrijf, maar je moet juist goed kijken naar de klant en de doelgroep – daar moet je ontwerp bij aansluiten.”menu