Tip: Ontmoetingen langs de Yantze van Ruben Terlou

Ruben Terlou (1985) ken je wellicht van de VPRO-serie Langs de oevers van de Yangtze. In deze documentaire van regisseur Maaik Krijgsman reist Ruben langs China’s langste en drukste bevaren rivier: de Yangtze. Ruben schoot tijdens deze reis prachtige beelden en die zijn dit voorjaar te zien in Groningen, bij Noorderlicht.

 

Door: Anna Hofstra

Tijdens zijn reis door China kwam Ruben van alles tegen. Op de foto’s die te zien zijn bij Noorderlicht zien we onder andere hoe Chinezen uit alle lagen van de bevolking proberen hun droom na te jagen en omgaan met de veranderingen in het land, want dat zijn er nogal wat. De rivier waar Ruben langs reisde, de Yangtze, is de langste van het land en kent dus veel verschillende bewoners en steden. Zo ligt de oude, maar moderne havenstad Shanghai aan de rivier, maar is diep landinwaarts ook nog veel van de traditionele cultuur te vinden.

 

Ruben Terlou

Beeld: Ruben Terlou, Noorderlicht

 

Ontmoetingen langs de Yangtze geeft de kijken een blik op een land dat behoort tot grote wereldmachten, maar voor ons nauwelijks een gezicht heeft. Het toont wat modernisering met Chinezen doet – hoe ze hier mee om (moeten) gaan. De beelden confronteren de bezoeker met zijn of haar met ideeën en vooroordelen over China en zet de kijker op deze manier ongetwijfeld aan het denken.

 

De foto-expositie is nog tot 12 juni 2016 te zien in de Noorderlicht Fotogalerie.

 

Beeld: Ruben Terlou, Noorderlichtmenu